Kumpulan Sukan Fenway Merancang Jualan Liverpool FC Gempar
Toto

Kumpulan Sukan Fenway Merancang Jualan Liverpool FC Gempar

Pemilik Liverpool FC dari Amerika Syarikat, John W Henry’s Fenway Sports Group (FSG), merancang penjualan mengejut kelab bola sepak Inggeris itu, menurut wartawan The Athletic David Ornstein.

Liverpool
Pemain Liverpool Mo Salah, kiri, dan Darwin Nunez meraikan gol menentang pasukan Itali, Napoli pada 1 November. (Imej: Getty)
Ornstein, salah seorang wartawan yang paling dihormati di seluruh dunia untuk Togel Singapore maklumat dalaman tentang industri bola sepak, mendakwa FSG mempunyai “persembahan jualan penuh” yang disediakan untuk pihak yang berminat. Goldman Sachs dan Morgan Stanley sedang membantu dalam proses penilaian, menurut laporan itu.

Liverpool adalah salah satu pasukan bola sepak yang paling terkenal dan berjaya di dunia. FSG membeli kelab itu pada 2010 dengan harga $344 juta. Forbes kini menilai ia pada $3.5 bilion.

FSG juga memiliki Boston Red Sox MLB dan Pittsburgh Penguin NHL.

Kata-kata Cincang
Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat itu tidak menyatakan bahawa kelab itu akan dijual sepenuhnya.

“Terdapat beberapa perubahan pemilikan baru-baru ini dan khabar angin mengenai perubahan pemilikan di kelab EPL, dan tidak dapat tidak kami sering ditanya mengenai pemilikan Fenway Sports Group di Liverpool,” kata syarikat itu. “FSG sering menerima pernyataan minat daripada pihak ketiga yang ingin menjadi pemegang saham di Liverpool.

FSG telah berkata sebelum ini bahawa di bawah terma dan syarat yang betul kami akan mempertimbangkan pemegang saham baharu jika ia adalah untuk kepentingan terbaik Liverpool sebagai sebuah kelab. FSG kekal komited sepenuhnya untuk kejayaan Liverpool, di dalam dan di luar padang,” tambahnya.

FSG telah mempengerusikan era kebangkitan semula untuk Liverpool. Pada Keluaran Sidney masa itu, pasukan itu telah dominan di pentas dunia, memenangi Liga Perdana Inggeris, Piala FA, Liga Juara-Juara UEFA dan Piala Dunia Kelab FIFA.

Tetapi itu bukan semua pelayaran biasa. Liverpool adalah salah satu daripada 12 ahli pengasas konsep Liga Super Eropah yang malang, pertandingan antara benua gaya MLS yang disokong oleh FSG. Idea ini dipandang remeh oleh peminat, mengakibatkan demonstrasi di luar stadium.

Usaha syarikat yang gagal untuk menanda dagangan perkataan “Liverpool” pada 2019 juga mencetuskan kemarahan, tidak terkecuali di kalangan penduduk bandar itu.

Kenapa Jual Sekarang?
Keputusan FSG untuk merayu bakal pembeli mungkin telah dipengaruhi oleh penjualan $5.2 bilion Chelsea kepada konsortium pelabur yang diketuai oleh jutawan AS Todd Boehly, pemilik bersama LA Dodgers dan LA Lakers. Kelemahan semasa pound berbanding dolar juga menjadikan ini masa yang menarik untuk jualan.

Pada 2021, FSG menjual 11% kepentingan dalam syarikat itu dengan harga $750 juta kepada RedBird Capital Partners. Ia melabur semula wang untuk mengambil kepentingan mengawal dalam Pittsburgh Penguin.

Permulaan Liverpool pada musim ini sangat mengejutkan. Pasukan itu kini menduduki tempat kelapan dalam jadual, dan pembuat peluang mempunyai kedudukan 33/1 untuk memenangi liga. Ia adalah kejatuhan dramatik dalam Hongkong Prize prestasi untuk pasukan yang memulakan musim sebagai kegemaran kedua.

Sesetengah peminat menyalahkan FSG untuk pengguguran. Mereka merujuk kepada polisi beli-untuk-jual Liverpool dan kekurangan bantuan kewangan daripada pemilik, yang mereka pertikaikan telah gagal membuktikan masa depan pasukan itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini.